فهرست مطالب

نشریه حکمرانی و توسعه
سال سوم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس شیخ ربیعی*، فتاح شریف زاده، رضا واعظی، وجه الله قربانی زاده صفحات 3-37

    صنعت خودروی کشور وضعیتی بحرانی و آینده ای نامعلوم دارد. اگرچه سال‎هاست خصوصی سازی به عنوان راه حل معضلات این صنعت دنبال می شود، اما پس از چند دهه اجرای سیاست خصوصی سازی، دولت با سهمی بسیار اندک هیات مدیره ایران خودرو و سایپا را حفظ و آنها را اداره می کند. هدف از تحقیق حاضر، ارزیابی اجرای خط مشی خصوصی سازی صنعت خودرو می باشد که با تحلیلی ژرف، ضمن ارایه چارچوب ارزیابی اجرا با یافتن نقاط آسیب پذیر، توصیه های کاربردی برای اجرای موفق خط مشی فوق پیشنهاد می دهد.تحقیق، رویکرد کیفی داشته که با روش تحلیل مضمون و بکارگیری نرم افزارمکس کیودی ای  منجر به استخراج شبکه مضامین گردید. داده های دست اول از 12 مصاحبه با خبرگان و مدیران ارشد مرتبط بدست آمده است. قلمرو اجرای پژوهش، شرکت ایران خودرو در بازه زمانی 1387 تا 1401 می باشد.یافته های پژوهش شامل 498 مقوله است که در قالب 33 مضمون پایه، 10 مضمون سازمان دهنده و 3 مضمون فراگیر جای می گیرند. نتایج نشان از تفوق موانع بر پیشران ها داشته و نشان دهنده شکاف میان اهداف قانونگذار و وضعیت موجود پس از اجراست. یکی از دلایل انحراف پدیده منحصربفرد خودسهامداری است که دولت از این طریق در طول چند دهه علیرغم واگذاری سهام عمده، اقتدار و حاکمیت هیات مدیره را حفظ کرده. ضروریست، پیش از آنکه غیرممکن شود، با قطع وابستگی دولت و ایجاد بستر فعالیت مناسب برای بخش خصوصی در سایه همگرایی همه جانبه نهادهای بالاسری و گروه های فشار، برای واگذاری منطبق بر اهداف قانون گذار اقدام گردد.

    کلیدواژگان: اجرای خط مشی، خصوص سازی، صنعت خودرو، نحلیل مضمون
  • علی ادیبی نیا، سید کمال واعظی*، سعید حیدری صفحات 39-69

    یکی از مهمترین وظایف حکمرانی آموزشی، بازنگری به موقع نظام ها و فرآیندهای آموزشی به ویژه در حوزه نظام آموزش عالی است. به نظر می رسد فرصت و تجربیات کسب شده در دوران همه گیری کویید 19  این روند را تشدید کرده است. به همین منظور هدف پژوهش حاضر بررسی تجربه زیسته دانشجویان مدیریت دانشگاه تهران از آموزش مجازی در دوران همه گیری ویروس کرونا و ارایه راهکارهایی جهت بهبود نحوه آموزش می باشد. روشی که در این پژوهش کیفی مورد استفاده قرار گرفته است، تحلیل پدیدارشناختی می باشد. با استفاده از تحلیل پدیدارشناختی می توان دریافت که جامعه هدف دنیای پیرامون خود را چگونه درک می کند و تجارب خاص مورد نظر برای آن ها چه معنایی دارد. جامعه آماری در این پژوهش، شامل آن دسته از دانشجویان مدیریت دانشگاه تهران می باشد که سابقه مشارکت در کلاس های غیرحضوری و مجازی و توام را به صورت هم زمان با فراگیری ویروس کرونا در دانشگاه را داشته اند. پژوهشگران این پژوهش با انجام 29 مصاحبه از بین دانشجویان واجد شرایط به اشباع نظری رسیده اند. یافته پژوهش حاضر نشان می دهد که کلاس های غیرحضوری و مجازی دارای مزایا و معایبی به صورت توامان می باشد که به تفکیک به موارد آن پرداخته می شود. نهایتا این مطالعه با تحلیل محتوای داده های پژوهش، روش آموزش ترکیبی فزاینده را جهت افزایش و بهبود بهره وری فرایند آموزش توصیه و پیشنهاد می کند.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، پدیدارشناسی، دانشجویان، آموزش مجازی، دوران کرونا
  • محمد اربابی اصفهانی*، مریم اربابی اصفهانی صفحات 71-97

    در دهه های گذشته علاقه فزاینده ای به تاب آوری سازمانی از سوی دانشجویان و متخصصان مدیریت مشاهده شده است. با این حال، تحقیقات در این زمینه نوظهور پراکنده بوده و مدلی جامع و فراگیر جهت بررسی عوامل موثر بر تاب آوری سازمانی وجود ندارد. این مطالعه با بررسی کامل تحقیقات جاری در مورد تاب آوری سازمانی با استفاده از روش تحقیق کیفی فراترکیب، یک مدل پویای یکپارچه برای مطالعه تاب آوری سازمانی پیشنهاد و عوامل کلیدی تشکیل دهنده تاب آوری سازمانی را مشخص می کند. تجزیه و تحلیل کامل تحقیقات تاب آوری سازمانی کنونی نشان می دهد که مطالعات موجود در مورد تاب آوری سازمانی، تا حد زیادی بر ابعاد منفک و مجزا متمرکز شده اند. این مقاله مدلی را پیشنهاد می کند که کلیه مفاهیم ارایه شده در تعاریف و استانداردهای بین المللی و همچنین متغیرها و عوامل موثر بر تاب آوری در آن لحاظ شده است. داده های پژوهش از تحلیل کیفی اسناد مورد مطالعه گردآوری شده است. به منظور تجزیه و تحلیل کیفی اسناد از روش هفت مرحله ای فراترکیب سندلوسکی و باروسو استفاده و درنهایت سه مقوله کلی رهبری، فرهنگ سازمانی و عوامل فردی و 9 شاخص تعهد مدیریت، مدیریت آسیب پذیری، مدیریت سرمایه انسانی، ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، تسهیم دانش، نوآوری سازمان، انگیزش و قابلیت های فردی به عنوان شاخص های اصلی اندازه گیری تاب آوری شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: رهبری، تاب آوری سازمانی، فرهنگ سازمانی، عوامل فردی
  • فاطمه عبدالهی، سیمین قادری* صفحات 99-120
    در سال های اخیر مقابله با تخریب محیط زیست به عنوان یک دغدغه برای کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در سراسر جهان مطرح شده است. سرمایه انسانی، رشد اقتصادی و منابع طبیعی هر کدام از عوامل موثر در توسعه پایدار هستند و همبستگی نزدیکی با ردپای اکولوژیکی دارند. ردپای اکولوژیکی فشار انسان بر محیط زیست را نشان می دهد و ظرفیت احیاکنندگی زیست کره را با مصرف انسان مقایسه می کند. در نتیجه، به منظور حفظ ردپای اکولوژیکی و توسعه پایدار در ایران، لازم است که سرمایه انسانی و رشد اقتصادی موثر و موازی با توسعه منابع طبیعی باشد. در این مقاله با به کارگیری ردپای اکولوژیکی به عنوان  شاخص تخریب محیط زیست، اثر رشد اقتصادی، سرمایه انسانی، منابع طبیعی بر ردپای اکولوژیکی برای دوره 2021-1988 ایران با استفاده از روش ARDL مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مطالعه نشان داده است که یک رابطه منفی میان رشد اقتصادی و متغیر سرمایه انسانی بر ردپای اکولوژیکی در کوتاه مدت وجود دارد و  در بلندمدت سرمایه انسانی مثبت شده است و یک رابطه مثبت میان منابع طبیعی و ردپای اکولوژیکی در کوتاه مدت و بلندمدت وجود دارد. نتیجه گیری ها نشان می دهد سرمایه انسانی، رشد اقتصادی و منابع طبیعی دارای تاثیر مستقیم بر ردپای اکولوژیکی در ایران هستند. با افزایش سرمایه انسانی، قابلیت های تولیدی و اقتصادی کشور بهبود می یابد و در صورت رعایت ردپای اکولوژیکی، حفظ منابع طبیعی جامعه نیز ممکن است. اما در صورتی که تنها به رشد اقتصادی فکر شود و بدون توجه به ردپای اکولوژیکی، فعالیت اقتصادی انجام شود، می تواند منجر به خطراتی برای محیط زیست و منابع طبیعی شود. لذا با توجه به اینکه سرمایه انسانی، رشد اقتصادی و منابع طبیعی با ردپای اکولوژیکی در ایران به یکدیگر وابسته هستند، بهتر است که هماهنگی و همکاری بین دولت، صنعت و جامعه در راستای تعادل بخشیدن بین توسعه اقتصادی و حفظ محیط زیست، تقویت شود.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، سرمایه انسانی، منابع طبیعی، ردپای اکولوژیکی
  • فاطمه براتلو* صفحات 121-143

    حکمرانی سازمانی برای ایجاد تغییر و اصلاح ساختار سازمان‏های دانش ‏محور امروزی ضروری است، لذا هدف از انجام این پژوهش ارایه چارچوب مفهومی حکمرانی سازمانی است.این پژوهش کاربردی و با روش اسنادی و فراترکیب انجام شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش هفت مرحله ای فراترکیب سندلوسکی و باروسو استفاده شده است. در مجموع 41 منبع برای انجام فراترکیب نهایی انتخاب شدند که 170 کد، 18 مفهوم و 3 مقوله از آن ها استخراج و با استفاده از نرم ‏افزار آماری اکسل 2016 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که مولفه های منابع انسانی (ارتباطات، سرمایه اجتماعی، سرمایه فکری، توانمندسازی و اعتمادسازی)، ساختار حکمرانی (رهبری، مدیریت، پاسخگویی، شفافیت، قانون‏مندی، عدالت‏ محوری و مشارکت ‏جویی) و ساختار سازمانی (استراتژی، اداره سازمان، فناوری، یادگیری سازمانی، فرهنگ و عملکرد) در حکمرانی سازمانی موثر هستند، همچنین تمام مولفه ‏ها ارتباطی متقابل و دوسویه با یکدیگر دارند. طبق چارچوب مفهومی بدست آمده در این پژوهش برای حکمرانی سازمانی، به نظر می رسد توسعه و تقویت ابعاد حکمرانی در سازمان‏ها با توجه به این مولفه ها و شاخص ها در حکمرانی خوب سازمانی اثرگذار است.

    کلیدواژگان: سازمان، حکمرانی، حکمرانی سازمانی، چارچوب مفهومی، فراترکیب
  • سید فرهاد حسینی، آرمین منوچهری*، میثم کریمی، صلاح الدین منوچهری صفحات 143-170

    تدریس، شغلی پر ارزش و درعین حال طاقت فرسا و پراسترس است؛ معلمان با ساعات کار طولانی و حجم کاری سنگین، به راحتی طعمه فرسودگی شغلی شده و اثربخشی و کیفیت آموزش آنها کاهش می یابد؛ هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی تاثیر رهبری تحول آفرین در کاهش فرسودگی شغلی معلمان است. پژوهش حاضر بر مبنای هدف، جز تحقیقات کاربردی است و ازنظر شیوه گردآوری اطلاعات، از نوع توصیفی و پیمایشی است و با توجه به بررسی رابطه میان متغیرها، تحقیق علی- همبستگی است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد استفاده شد؛ جامعه آماری پژوهش، معلمان ابتدایی آموزش وپرورش شهرستان پاوه به تعداد 150 نفر بود و طبق فرمول کوکران، حجم نمونه 98 نفر انتخاب شد. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزار  اس پی اس اس و ایموس صورت گرفت؛ با توجه به نتایج آزمون فرضیات می توان گفت که تمامی فرضیات پژوهش در سطح اطمینان 95% پذیرفته شدند ولی فرضیه تاثیرگذاری رهبری تحول آفرین بر فرسودگی شغلی از طریق مسیر اضطراب رد شد. در انتهای مقاله نیز پیشنهادهایی برای کاهش فرسودگی شغلی به مدیران آموزش وپرورش ارایه شد.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، فرسودگی شغلی، اضطراب، استرس شغلی، تنهایی در محل کار
|
  • Abbas Sheikh Rabiei *, Fattah Sharifzadeh, REZA VAEZI, Vajhollah Ghorbanizadeh Pages 3-37

    Automotive industry of Iran has a critical situation and a vague future. Although privatization policy has been followed for years as a way to solve it's problems, after some decades of devolution, the navigator still is the state. The government's way to maintain and managed Iran Khodro and Saipa boards with a very small share, was and still is a permanent dispute between experts and the state. The Purpose of this research is to evaluate the implementation of privatization policy. The study also is an attempt to present a framework for evaluating the implementation of privatization policy in the automotive industry. In addition to that, it tries to offer practical policy recommendations for successful implementation.Exploratory research with qualitative approach has been used. It has led to the extraction of themes by thematic analysis method and application of MAXQDA software. The data are obtained from 12 interviews with experts and relevant senior managers. The scope of this research is Iran Khodro company in the period 2009 to 2022.  The interviews were conducted and continued until theoretical saturation. The findings include 498 codes which are categorized in 33 basic themes, 10 organizing themes and 3 Comperhensive, general themes. The themes of lack of institutional capacity, beside the dependence of government and also self-share holder phenomenon are the most vulnerable points. Finally The thematic network has extracted from themes. The results showed two major deviations. First, due to the lack of institutional capacity, by self-share holder, and devolution to public organization instead private sector, the lost share has returned to the government. Second, by devolution shares to the banks-which is illegal- and led their shares by the state through branch manager. Therefore, after three decades of devolution, the board is take over by the government. So, there was no effective role for the private sector. In other words, devolution has implemented in rare and unique way, so that the government has deprived any change in the board. Also the results showed the superiority of obstacles to the drivers and also showed the gap between the objectives of the policy makers and the current situation. Therefore, it is necessary, before it becomes too late, by cutting the dependence of the public and creating appropriate space in the shadow of all sides of the top organizations and pressure groups, it is necessary to take action in accordance with the legislator 's goals..

    Keywords: Policy implementation, Privatization, Auto industry, Thematic Analysis
  • Ali Adibinia, Seyed Kamal Vaezi *, Saeed Heydari Pages 39-69

    One of the most important tasks of educational governance is the timely review of educational systems and processes, especially in the field of higher education. It seems that the opportunity and experiences gained during the Covid-19 pandemic have intensified this process. Based on this, designing and implementing educational activities in the most desirable ways is a serious tool for an effective and efficient educational system in the country. For this purpose, the purpose of this study is to examine the lived experience of Tehran University management students from virtual education during the corona virus epidemic and to provide solutions to improve the way of education. The method used in this qualitative research is phenomenological analysis. Using phenomenological analysis, it is possible to understand how the target society understands the world around them and what the specific experiences mean for them. The statistical population in this research includes those management students of Tehran University who had a history of participating in offline and virtual classes at the same time as the spread of the corona virus in the university. The researchers of this research have reached theoretical saturation by conducting 29 interviews. The findings of Haaz's research show that offline and virtual classes have both advantages and disadvantages, which are discussed separately. Finally, the results of this research, by analyzing the content of research data, provide a mixed model for virtual and face-to-face training.

    Keywords: lived experience, Phenomenology, Students, Virtual Education, Corona era
  • Mohammad Arbabi Isfahani *, Maryam Arbabiisfahani Pages 71-97

    In recent decades, there has been a growing interest in organizational resilience by students and management professionals. However, research in this emerging field is sparse and there is no comprehensive and ambient model to examine the factors affecting organizational resilience. This study, by thoroughly reviewing current research on organizational resilience using a meta-synthesis qualitative research method, proposes an integrated dynamic model for the study of organizational resilience and identifies the key factors constituting organizational resilience. A thorough analysis of current organizational resilience research shows that existing studies on organizational resilience, considering organizational resilience as a state rather than a dynamic capability, have largely focused on separate dimensions. This paper proposes a model that takes into account all the concepts presented in the definitions and international standards, as well as variables and factors affecting resilience, which should be weighted based on the type of organization, type of service and some contextual parameters, and specify how to measure them. The research data were collected from qualitative analysis of the studied documents, and for qualitative analysis of the documents, the seven-step method of Sandelowski and Barroso hybrid was used. Finally, 3 categories, 11 concepts and 31 codes related to organizational resilience were identified.

    Keywords: Resilience, Organizational Resilience, Organizational Capabilities, flexibility
  • Fateme Abdollahi, Simin Ghaderi * Pages 99-120
    In recent years, dealing with environmental degradation has been raised as a concern for developed and developing countries around the world. Human capital, economic growth and natural resources are all effective factors in sustainable development and are closely related to the ecological footprint. The ecological footprint shows the human pressure on the environment and it compares the biosphere regeneration capacity with human consumption. As a result, in order to maintain the ecological footprint and sustainable development in Iran, it is necessary for human capital and economic growth to be effective and parallel to the development of natural resources. In this article, using the ecological footprint as an indicator of environmental degradation, the effect of economic growth, human capital, and natural resources on the ecological footprint for the period of 1988-2021 in Iran has been investigated using the ARDL method. The results of the study have shown that there is a negative relationship between economic growth and the variable of human capital on ecological footprint in the short term, and in the long term, human capital has become positive, and there is a positive relationship between natural resources and ecological footprint in the short term and long term. The conclusions show that human capital, economic growth and natural resources have a direct impact on the ecological footprint in Iran. With the increase of human capital, the production and economic capabilities of the country are improved, and if the ecological footprint is observed, it is also possible to preserve the natural resources of the society. But if only economic growth is thought of and economic activity is carried out without considering the ecological footprint, it can lead to risks to the environment and natural resources. Therefore, considering that human capital, economic growth and natural resources are interdependent with the ecological footprint in Iran, it is better to strengthen the coordination and cooperation between the government, industry and society in order to balance economic development and environmental protection.
    Keywords: Economic Growth, Natural resources, Human capital, Ecological Footprint
  • Fateme Baratlo * Pages 121-143

    Organizational governance is necessary to create change and reform the structure of today's knowledge-based organizations, so the purpose of this research is to present the conceptual framework of organizational governance. This applied research was done with documentary and meta-synthesis method. Sandelowski and Barroso's seven-step meta-synthesis method has been used for data analysis. A total of 41 sources were selected for the final meta-synthesis, from which 170 codes, 18 concepts and 3 categories were extracted and analyzed using Excel 2016 statistical software. The findings showed that the components of human resources (communication, social capital, intellectual capital, empowerment and trust building), governance structure (leadership, management, accountability, transparency, legality, justice-oriented and participation) search) and organizational structure (strategy, organization administration, technology, organizational learning, culture and performance) are effective in organizational governance, also all components have a mutual and two-way relationship with each other. According to the conceptual framework obtained in this research for organizational governance, it seems that the development and reinforcement of governance dimensions in organizations according to these components and indicators is effective in good organizational governance.

    Keywords: organization, Governance, Organizational Governance, Conseptual Framework, Meta-Synthesis
  • Seyed Farhad Hosseini, Armin Manochehri *, Maysam Karimi, Salahoddin Manochehri Pages 143-170

    Teaching is a precious and a stressful job at the same time. With long working hours and heavy workload, teachers easily fall prey to burnout and reduce the effectiveness and quality of education; The purpose of this research is to investigate the effect of transformational leadership in reducing teacher burnout. Based on the objective, the current research is an applied research, and in terms of the method of collecting information, it is descriptive and survey type, and considering the relationship between variables, it is a causal-correlation research. A standard questionnaire was used to collect data; The statistical population of the research was 150 primary teachers in Paveh city and according to Cochran's formula, the sample size was selected 98 people. Data analysis was done using SPSS and AMOS software. According to the results of the hypothesis test, it can be claimed that all the hypotheses except the transformational leadership effectiveness on job burnout through anxiety hypothesis, were accepted at the confidence level of 95%. At the end of the article, some suggestions for reducing job burnout were presented to education managers.

    Keywords: Transformational Lleadership, Job Burnout, anxiety, Job Stress, Loneliness at Work, Elementary Teachers